vitenámi Pho leves garnéla rákkal

A Pho leves a legismertebb  vietnami étel, nagyon sokan szeretik a világon, nagy rajongója vagyok én is.

Ma már nem szükséges Vietnamba utaznunk azért, hogy a gasztronómiájukat megismerhessük, megkóstolhassuk. Bár a piacaik utánozhatatlanok, ahogy színes kavalkádként úsznak a folyón a fűszereikkel és ételeikkel megrakodva az éhes utazókra várva.

úszó piac
Budapesten is már egyre több helyen készítenek kitűnő minőségű Vietnami étel különlegességeket.
A profizmus nem véletlen, hiszen ezekben az éttermekben és kifőzdékben többségében vietnami családok készítek el az ételeket.

Mi magyarok nagyon szeretjük a húslevest, így nyitottak vagyunk, hiszen nagyon hasonló az étel megjelenésben, de mégis más. A Pho levesben éppen az a jó, hogy több féle változatban készítik.
Ami érdekesség, hogy a világ minden nyelvén phonak nevezik, és nem fordítják .Vietnamban fő ételként fogyasztják akár reggelire a délelőtt folyamán. Igazi energia bomba, ha az alapanyagokat vesszük számba. Készíthetjük marha , csirke és garnéla rákos variációban. 

Személy szerint a leves imádók közé tartozom , legszívesebben minden nap enném őket. A Pho leves egy igazi újdonság volt számomra , egy új íz világ. Mikor először megkóstoltam csak arra tudtam gondolni , hogyan lehet ennyi ízt egy levesben létrehozni, úgy hogy az egyes alapanyagok és fűszerek pompásan kiegészítik egymást, így ebben az ételben létrejön a varázslat. 


Az itthoni húsleveshez képest az íz koncentrációban enyhébb , de éppen ez adja a friss üdeségét.A fűszerek tekintetében is igazi különlegességekkel találkozhatunk , de mégis könnyen beszerezhetőek.A friss koriander , zöld citrom és fokhagyma igaz sokként éri az ízlelő bimbókat.És az a rengeteg finom tészta igazán könnyen befogadhatóvá teszi a magyar emberek számára is,mindezt forrón tálalva.
Nem magasztalom tovább ezt a finomságot inkább csapjunk bele , elő a recepttel!

Hozzávalók:

  • 1 kg marha csont
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db fokhagyma
  • 5 dkg gyömbér
  • 1 db kardamom
  • 1 db ánizs
  • 1db egész rúd fahéj
  • 2 db zöld citrom
  • 1 csomag zöldhagyma
  • 1 csomag koriander
  • 1 db erős paprika
  • bab csíra  kis maroknyi tálanként
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • vietnami chiliszósz
  • 1 kanál hal szósz
  • 1,2 kg pho tészta
  • hús (marha lábszár , csirke vagy garnéla rák)
A receptben feltüntetett mennyiségek 3,5 liter alap léhez kb 6 nagy tál Pho leveshez elegendő, egy családi ebédhez igazodva.

TIPP:Ezeket a hozzávalókat és fűszereket már könnyen beszerezhetted az ázsiai üzletekben (Pl . Ázsia centerben, kőbányai piacon)

1. Az alaplé elkészítése

Egy jó Pho elkészítésének titka a kiváló alaplé.Ha egyszer nekiállunk szakítsunk rá időt, ugyanis az alaplé elkészítése sok időt igényel.Öntsünk hideg vizet egy magas fazékba , hogy a csontok kényelmesen elférjenek és forraljuk fel.A forrástól számított 3 perc múlva  emeljük ki a csontokat és  és a rajtuk lévő  húst távolítsuk el.Ha csont velőt is tettünk bele, akkor azt is vegyük ki és egy határozott mozdulattal üssük ki a csont velőt az üregből.Fontos , hogy lassú tűzzön főzzük a levest , akkor tud a csont finom íze kifőni.A már letisztított csontokat visszahelyezzük a fazékba , és tovább főzzük 90 fokon kb. 10 órán keresztül

A leves főzése során keletkező habot folyamatosan szedjük le , így tiszta alaplevet kapunk. Tíz óra elteltével levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.A fűszereket (gyömbér, hagyma, kardamom, fahéj, ánizs) megpirítjuk egy kisebb serpenyőben , majd fűszer tartó tojásba rakjuk a megpíritott fűszereket és  belerakjuk ázni az alaplébe.Két órát áztatjuk őket , majd kiemeljük és félrerakjuk.
Ízlés szerint hal szósszal és sóval ízesítem, tálalás előtt egyszer felforralom még.

2. A hús előkészítése

A Pho levest többfajta hússal készíthetjük el, ez lehet főtt marha lábszár, főtt csirke hús, tenger gyümölcsei (garnéla, polip , tintahal) . A kiválasztott húst  akkor helyezzük a fazékba  mielőtt az utolsó forralást készítjük elő. A húsokat mielőtt a fazékba tesszük píritsuk meg , ekkor a húsok kicsit karamellizálódnak és a garnéla rák rózsaszínűvé válik.

3. Tálalás


A Pho leveshez speciális tészta szükséges , de rizs tészta is tökéletesen megfelel.Ezt a tésztát hideg vízbe kell áztatni kb. 30 percig.Majd kiemeljük a tésztát és engedjük lecseppentetni és száradni hagyjuk.Ezek után 1 percig forró vízbe áztatjuk.

Egy mély tálat vegyünk elő, amelyben belerakjuk a tésztát kb. 20 dkg tálanként, majd a hús helyezzük rá.Zöld hagymával és korianderrel szórjuk rá, majd az alap levet merjük rá .
Közvetlenül fogyasztás előtt egy zöld citrom szelet levét , ecetes vékonyra szelt fokhagymát, és chili szósszal ízesíthetjük.

 Pho leves garnélával


Jó étvágyat!







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések