vitenámi Pho leves garnéla rákkal
A Pho leves a legismertebb vietnami étel, nagyon sokan szeretik a világon, nagy rajongója vagyok én is.
Ma már nem szükséges Vietnamba utaznunk azért, hogy a gasztronómiájukat megismerhessük, megkóstolhassuk. Bár a piacaik utánozhatatlanok, ahogy színes kavalkádként úsznak a folyón a fűszereikkel és ételeikkel megrakodva az éhes utazókra várva.
![]() |
úszó piac |
Budapesten is már egyre több helyen készítenek kitűnő minőségű Vietnami étel különlegességeket.
A profizmus nem véletlen, hiszen ezekben az éttermekben és kifőzdékben többségében vietnami családok készítek el az ételeket.
Mi magyarok nagyon szeretjük a húslevest, így nyitottak vagyunk, hiszen nagyon hasonló az étel megjelenésben, de mégis más. A Pho levesben éppen az a jó, hogy több féle változatban készítik.
Ami érdekesség, hogy a világ minden nyelvén phonak nevezik, és nem fordítják .Vietnamban fő ételként fogyasztják akár reggelire a délelőtt folyamán. Igazi energia bomba, ha az alapanyagokat vesszük számba. Készíthetjük marha , csirke és garnéla rákos variációban.
Személy szerint a leves imádók közé tartozom , legszívesebben minden nap enném őket. A Pho leves egy igazi újdonság volt számomra , egy új íz világ. Mikor először megkóstoltam csak arra tudtam gondolni , hogyan lehet ennyi ízt egy levesben létrehozni, úgy hogy az egyes alapanyagok és fűszerek pompásan kiegészítik egymást, így ebben az ételben létrejön a varázslat.
Az itthoni húsleveshez képest az íz koncentrációban enyhébb , de éppen ez adja a friss üdeségét.A fűszerek tekintetében is igazi különlegességekkel találkozhatunk , de mégis könnyen beszerezhetőek.A friss koriander , zöld citrom és fokhagyma igaz sokként éri az ízlelő bimbókat.És az a rengeteg finom tészta igazán könnyen befogadhatóvá teszi a magyar emberek számára is,mindezt forrón tálalva.
Nem magasztalom tovább ezt a finomságot inkább csapjunk bele , elő a recepttel!
Hozzávalók:
- 1 kg marha csont
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db fokhagyma
- 5 dkg gyömbér
- 1 db kardamom
- 1 db ánizs
- 1db egész rúd fahéj
- 2 db zöld citrom
- 1 csomag zöldhagyma
- 1 csomag koriander
- 1 db erős paprika
- bab csíra kis maroknyi tálanként
- 1 kávéskanál bazsalikom
- vietnami chiliszósz
- 1 kanál hal szósz
- só
- 1,2 kg pho tészta
- hús (marha lábszár , csirke vagy garnéla rák)
TIPP:Ezeket a hozzávalókat és fűszereket már könnyen beszerezhetted az ázsiai üzletekben (Pl . Ázsia centerben, kőbányai piacon)
1. Az alaplé elkészítése
Egy jó Pho elkészítésének titka a kiváló alaplé.Ha egyszer nekiállunk szakítsunk rá időt, ugyanis az alaplé elkészítése sok időt igényel.Öntsünk hideg vizet egy magas fazékba , hogy a csontok kényelmesen elférjenek és forraljuk fel.A forrástól számított 3 perc múlva emeljük ki a csontokat és és a rajtuk lévő húst távolítsuk el.Ha csont velőt is tettünk bele, akkor azt is vegyük ki és egy határozott mozdulattal üssük ki a csont velőt az üregből.Fontos , hogy lassú tűzzön főzzük a levest , akkor tud a csont finom íze kifőni.A már letisztított csontokat visszahelyezzük a fazékba , és tovább főzzük 90 fokon kb. 10 órán keresztül
A leves főzése során keletkező habot folyamatosan szedjük le , így tiszta alaplevet kapunk. Tíz óra elteltével levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.A fűszereket (gyömbér, hagyma, kardamom, fahéj, ánizs) megpirítjuk egy kisebb serpenyőben , majd fűszer tartó tojásba rakjuk a megpíritott fűszereket és belerakjuk ázni az alaplébe.Két órát áztatjuk őket , majd kiemeljük és félrerakjuk.
Ízlés szerint hal szósszal és sóval ízesítem, tálalás előtt egyszer felforralom még.
2. A hús előkészítése
A Pho levest többfajta hússal készíthetjük el, ez lehet főtt marha lábszár, főtt csirke hús, tenger gyümölcsei (garnéla, polip , tintahal) . A kiválasztott húst akkor helyezzük a fazékba mielőtt az utolsó forralást készítjük elő. A húsokat mielőtt a fazékba tesszük píritsuk meg , ekkor a húsok kicsit karamellizálódnak és a garnéla rák rózsaszínűvé válik.
3. Tálalás
A Pho leveshez speciális tészta szükséges , de rizs tészta is tökéletesen megfelel.Ezt a tésztát hideg vízbe kell áztatni kb. 30 percig.Majd kiemeljük a tésztát és engedjük lecseppentetni és száradni hagyjuk.Ezek után 1 percig forró vízbe áztatjuk.
Egy mély tálat vegyünk elő, amelyben belerakjuk a tésztát kb. 20 dkg tálanként, majd a hús helyezzük rá.Zöld hagymával és korianderrel szórjuk rá, majd az alap levet merjük rá .
Közvetlenül fogyasztás előtt egy zöld citrom szelet levét , ecetes vékonyra szelt fokhagymát, és chili szósszal ízesíthetjük.
![]() |
Pho leves garnélával |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése