Foszlós fonott kalács
Kedvenc süteményemet, a kalácsot rendszeresen
elkészítem tavasszal.
Nem regényre szeretnék törekedni a recept
átadáskor, pusztán az érhetőségre és a legfontosabb tippek szem előtt tartásával
mindenki gyönyörű foszlós kalácsot tud készíteni. Vajjal vagy a nyárról eltett
gyümölcs lekvárunkkal is ízletessé tehetjük. Nekem a kedvencem mellé egy bögre
kakaóval egész a vajas kalács, de nagyon jól működik sós kiegészítőkkel,
vaj krémekkel, sonkával, kolbásszal is.
Az elkészítésnél, fontos hogy ne sajnáljuk
a jó minőségű hozzávalókat. Ezért én tejszínnel és tejjel készítem, így
válik foszlóssá a kalács. Több fajta fonást lehet készíteni a már jól
formázható tésztából. Általában hármassal fonom, hiszen így tészta hurkákat
könnyebb egymással összefonni. A receptben az elkészítési útmutatóban
megtalálható a 3-as fonás videó is.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mokkás kanál só
- 60 g cukor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 dl 30%-os habtejszín
- 1 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
Lehet
géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szobahőmérsékletű
hozzávalókat.
Kézi
dagasztáskor tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk sót és a cukrot majd
elkeverjük. A liszt kupac közepére mélyedést készítünk, ide tesszük a tojás
sárgáját, és hozzáadagoljuk a tejszínt és tejet. Végezetül a kovászt is az
üregbe helyezzük.
A kovász elkészítése: elmorzsoljuk az élesztőt egy kis tálban,
langyos tejjel sűrű állagúra keverjük, majd a tetejére egy kis porcukrot
szórunk. Meleg helyen 15 perc alatt szépen megemelkedik a tészta
A
tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll, egy gombóccá kitesszük a deszkára
és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. kb.10-15 perc alatt szép sima,
rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a
kezünkhöz.
A
jól átdolgozott már begyúrt tésztát egy nagyobb tálba tesszük, egy tiszta
konyharuhával letakarjuk és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szoba
hőmérsékleten.
Az
idő elteltével, egy liszttel megszórt munkalapra kirakjuk, annyi felé osszuk
szét, ahány fonással akarjuk elkészíteni a kalácsot. A kimért tészta adagokból
gombócokat készítek, jól átdolgozom, és újra letakarva pihentetjük. kb. 15
percig.
Ha
kész a fonat lekenjük a kalács egész felületét egy egész felvert tojással, majd
újra kelesztjük kb. 30-40 percig. Ekkor már a kalács eredeti méretének
duplájára kell, hogy dagadjon.
A
kelesztési idő megkezdése után kacsoljuk be a sütőt és melegítsük elő kb. 170
fokra.
Még
sütés előtt mindenképp kenjük le a megmaradt tojással, hiszen az előző kenést
már beszívta a tészta miközben kelt. Ha forró már a sütőnk be vele és 40 perc
alatt szép arany barnára sütjük. Végül a kisült illatozó kalácsot kihűlni hagyjuk,
ezek után már vágható is.
TIPP:
- Ne
kelesszük túl a tésztát, mert a kisült kalács élesztő ízűvé válik majd.
- A
hozzávalókat mindig szoba hőmérsékleten használjuk, véletlenül se
melegítsük túl a tejet, csak langyosan használjuk! Ha így teszünk, az
élesztő elkezd szépen dolgozni a tejjel.
- Ha
kézzel dolgozzuk össze a tésztát, vagy robot géppel mindenképpen
készítsünk hozzá kovászt, ha kenyér sütő géppel gyúrjuk össze, akkor csak
belemorzsoljuk az élesztőt és a többi hozzávalót.
- A
folyadékokat mindig kisebb adagonként öntsük hozzá az alapanyagokhoz,
nehogy túl lágy legyen a tészta. Persze ez akkor áll fenn, ha még nem
próbáltuk ki a receptet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése