Foszlós fonott kalács

Kedvenc süteményemet, a kalácsot rendszeresen elkészítem tavasszal. 

Nem regényre szeretnék törekedni a recept átadáskor, pusztán az érhetőségre és a legfontosabb tippek szem előtt tartásával mindenki gyönyörű foszlós kalácsot tud készíteni. Vajjal vagy a nyárról eltett gyümölcs lekvárunkkal is ízletessé tehetjük. Nekem a kedvencem mellé egy bögre kakaóval  egész a vajas kalács, de nagyon jól működik sós kiegészítőkkel, vaj krémekkel, sonkával, kolbásszal is.
Az elkészítésnél, fontos hogy ne sajnáljuk a jó minőségű hozzávalókat. Ezért  én tejszínnel és tejjel készítem, így válik foszlóssá a kalács. Több fajta fonást lehet készíteni a már jól formázható tésztából. Általában hármassal fonom, hiszen így tészta hurkákat könnyebb egymással összefonni. A receptben az elkészítési útmutatóban megtalálható a 3-as fonás videó is.

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mokkás kanál só
  • 60 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl 30%-os habtejszín
  • 1 dl zsíros tej
  • 2 dkg friss élesztő
Tetejére:
  • 1 tojás a kenéshez
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szobahőmérsékletű hozzávalókat.
Kézi dagasztáskor tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk sót és a cukrot majd elkeverjük. A liszt kupac közepére mélyedést készítünk, ide tesszük a tojás sárgáját, és hozzáadagoljuk a tejszínt és tejet. Végezetül a kovászt is az üregbe helyezzük.

A kovász elkészítése: elmorzsoljuk az élesztőt egy kis tálban, langyos tejjel sűrű állagúra keverjük, majd a tetejére egy kis porcukrot szórunk. Meleg helyen 15 perc alatt szépen megemelkedik a tészta
A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll, egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. kb.10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a kezünkhöz. 

A jól átdolgozott már begyúrt tésztát egy nagyobb tálba tesszük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szoba hőmérsékleten. 
Az idő elteltével, egy liszttel megszórt munkalapra kirakjuk, annyi felé osszuk szét, ahány fonással akarjuk elkészíteni a kalácsot. A kimért tészta adagokból gombócokat készítek, jól átdolgozom, és újra letakarva pihentetjük. kb. 15 percig.

A gombócok az idő leteltével szépen megemelkednek. A gombócokat megsodorjuk, picit lisztezve fonjuk meg. A kalács fonás lépései:itt


Ha kész a fonat lekenjük a kalács egész felületét egy egész felvert tojással, majd újra kelesztjük kb. 30-40 percig. Ekkor már a kalács eredeti méretének duplájára kell, hogy dagadjon.
A kelesztési idő megkezdése után kacsoljuk be a sütőt és melegítsük elő kb. 170 fokra.
Még sütés előtt mindenképp kenjük le a megmaradt tojással, hiszen az előző kenést már beszívta a tészta miközben kelt. Ha forró már a sütőnk be vele és 40 perc alatt szép arany barnára sütjük. Végül a kisült illatozó kalácsot kihűlni hagyjuk, ezek után már vágható is.



TIPP:
  •          Ne kelesszük túl a tésztát, mert a kisült kalács élesztő ízűvé válik majd.
  •          A hozzávalókat mindig szoba hőmérsékleten használjuk, véletlenül se melegítsük túl a tejet, csak langyosan használjuk! Ha így teszünk, az élesztő elkezd szépen dolgozni a tejjel.
  •          Ha kézzel dolgozzuk össze a tésztát, vagy robot géppel mindenképpen készítsünk hozzá kovászt, ha kenyér sütő géppel gyúrjuk össze, akkor csak belemorzsoljuk az élesztőt és a többi hozzávalót.
  •          A folyadékokat mindig kisebb adagonként öntsük hozzá az alapanyagokhoz, nehogy túl lágy legyen a tészta. Persze ez akkor áll fenn, ha még nem próbáltuk ki a receptet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések