Gombás rizottó egyszerűen
Az egyik legfinomabb és olasz rizs étel , amely méltán népszerű Olaszországban és itthon is. Számos variációban elkészíthető , különböző húsokkal vagy mindig más és más zöldségekkel.
Nekem a kedvencem a gombás hiszen sokfajta gombából elkészíthető. Egy igazán könnyű és gyors egytálételt tudunk az asztalra tenni, nem kell vele sokat bíbelődni.
Hozzávalók: 2 adagra
Az alap rizottóhoz:
- 15 dkg rizottó vagy kerek szemű rizs
- 6 dl alaplé
- 2 evő kanál olaj
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 dkg parmezán sajt reszelve
- 1 evő kanál vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A pirított gombához:
- 6 db nagyobb fej gomba pl. csiperke
- 1evőkanál vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- Az alaplé elkészítése:ha maradt húsleves, csont leves vagy zöldség leves annak szűrt levét felhasználjuk.Van aki étel ízesítőből kinyert alaplevet használ , de én nem szívesen teszem , számomra mindig marad utóíze.A tűzhelyen folyamatosan tartsuk melegen takarék lángon.
- A hagymát apró kockákra vágjuk.Majd egy serpenyőben növényi olajat ét vagy olivaolajat hevítek, ha serceg az olaj ráhalmozom az apróra vágott hagymát.Addig párolom a hagymát amíg üvegesen átlátszó nem lesz, ekkor már biztosak lehetünk abban, hogy megpuhult.
- A rizst ráteszem a már megpuhult hagymára. Majd egy gerezd fokhagymát belereszelek , és egy csipet sóval kicsit megpirítom őket kb. 2 percen át.
- Az alaplevet merőkanállal adagolva folyamatos kevergetés mellett adagolom a rizshez.Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő merőkanállal , mikor az előzőt már beitta a rizs.Így a rizs kb. 18 perc alatt krémesen puhára párolódik, de semmiképpen ne főzzük túl.A végen a vajat és a sajtot elkeverjük benne.
- A gombát amelyet felszeleteltünk vajon szépen megpirítjuk amíg a a rizs párolódik.Majd sózzuk , borsozzuk, pici kakukkfűvel bolondítjuk,majd lepirítjuk őket.
- Ha elkészült a rizottó alapunk és a pirított gombánkat összekeverjük a serpenyőben 3 percig lefedve pihentetjük, végül tálaljuk.Díszíthetjük a tetejét metélő petrezselyemmel.
Végül koronázzuk meg az ételt egy jó pohár fűszeres vörösborral ,amely kihozza a gomba izgalmas és páratlan ízét.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése