Régi idők Gulyáslevese csipetkével

A magyarok büszkesége igazi hungarikum, hiszen a legismertebb magyar ételek közé tartozik.
A hazánkba látogató külföldi vendégek is szívesen fogyasztják.

Történelmi szempontból vélhetően már a honfoglalás korában is fogyasztották, és a pásztorok tápláléka is volt, ezt nevében is hordozza.
Készíthető lábasban a tűzhelyen vagy bográcsban a természetben is , marhahúsból vagy sertés húsból.
Ha viszont az eredeti magyar gulyást akarjuk elkészíteni mindenképp marhahúsból készítsük és bográcsban teljesen más íz világot kölcsönöz neki.



Hozzávalók:kb 6 tányér leves
Az alapléhez:


  • 60 dkg marha lábszár
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db kis zeller
  • 40 dkg kockára vágott burgonya
  • 1 evőkanál (csapott) édes nemes fűszer paprika
  • fél evőkanál csípős fűszer paprika
  • 1 evőkanál (csapott) só
  • 1 teáskanál őrölt fűszer kömény
  • 2 darab babér levél
  • 1 teáskanál Frissen őrölt fekete bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sertés zsír
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 db zellerlevél
  • 2,5 liter víz

A csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • 8 dkg liszt
  • 1 teáskanál só

Elkészítése:


  1. A hagymát megpucoljuk , majd apró kockára vágjuk.A húst hideg vízzel öblítjük, majd kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.
  2. Egy nagyobb magas fazékban a sertés zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát, picit félrehúzzuk a láng felől és belekeverjük a piros paprikát, felöntöm 1,5 liter vízzel majd elfőzöm róla a vízet, addig amíg az alján össze nem gyűlik a zsiradék.
  3. Hozzákeverem a felkockázott marhahúst és addig pirítom kevergetve míg ki nem fehéredik.Ez után fűszerezem sóval, borssal , és köménnyel.Belekeverjük még a fokhagyma nyomón átpréselt fokhagyma gerezdeket , kockára vágott paradicsomot és paprikát.A babérlevet kettétörőm és ez után teszem bele a leves alaphoz , így könnyebben kiengedi jellegzetes ízét.Majd kb 1-1,5 órán át főzőm lábasban és bográcsban is , attól függően milyen öreg volt a marhahús.
  4. Amíg a gulyás alapleves főzzük elkészítjük a csipetkét.Ne ijedjünk meg mert mindössze 3 perc alatt összeállítjuk a tésztáját!Egy nagyobb fém tálba tegyük bele a lisztet a tetejére tojást és sóval fa kanállal keverjük el a végén jó ha átváltunk kézi gyúrásra.Egy tálcára kis darabokat  ujjunkkal csipkedve daraboljuk.Max.20 perc alatt elkészülünk vele, ha kész akár rögtön főzhető.
  5. Mielőtt a csipetkét beletennénk még a felkockázott zöldségeket is bele kell tennünk :répa féleségeket , zellert és krumplit is.Felaprítjuk a petrezselyem és zeller levelet , majd felöntjük 2,5 liter vízzel.További egy órán át főzőm, mikor 50 percnél tartunk a csipetkét helyezzük bele , és készre főzzük.
  6. Mély öblös tányérba vagy cseréptálba illetvekis asztali bográcsba tálalhatjuk.A tetejére hegyes erőspaprikát helyezzünk, illetv friss házikenyérrel kínáljuk

Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések