Szenvedélyem az ételek elkészítése,legyen az hagyományos magyar étel vagy valami újdonság a gasztro világából, nyitott vagyok az új ételek és technikák kipróbálására,tanulni másoktól.Cukrászként végeztem, ugyan ma már nem dolgozom a szakmában, de szívesen hódolok ,ma is a konyhában az édes és sós finomságok megalkotásában.
A magyarok büszkesége igazi hungarikum, hiszen a legismertebb magyar ételek közé tartozik. A hazánkba látogató külföldi vendégek is szívesen fogyasztják.
Történelmi szempontból vélhetően már a honfoglalás korában is fogyasztották, és a pásztorok tápláléka is volt, ezt nevében is hordozza. Készíthető lábasban a tűzhelyen vagy bográcsban a természetben is , marhahúsból vagy sertés húsból. Ha viszont az eredeti magyar gulyást akarjuk elkészíteni mindenképp marhahúsból készítsük és bográcsban teljesen más íz világot kölcsönöz neki.
Hozzávalók:kb 6 tányér leves Az alapléhez:
60 dkg marha lábszár
30 dkg vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kis zeller
40 dkg kockára vágott burgonya
1 evőkanál (csapott) édes nemes fűszer paprika
fél evőkanál csípős fűszer paprika
1 evőkanál (csapott) só
1 teáskanál őrölt fűszer kömény
2 darab babér levél
1 teáskanál Frissen őrölt fekete bors
1 db paradicsom
1 db tv paprika
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sertés zsír
1 csokor petrezselyem
5 db zellerlevél
2,5 liter víz
A csipetkéhez:
1 db tojás
8 dkg liszt
1 teáskanál só
Elkészítése:
A hagymát megpucoljuk , majd apró kockára vágjuk.A húst hideg vízzel öblítjük, majd kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.
Egy nagyobb magas fazékban a sertés zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát, picit félrehúzzuk a láng felől és belekeverjük a piros paprikát,felöntöm 1,5 liter vízzel majd elfőzöm róla a vízet, addig amíg az alján össze nem gyűlik a zsiradék.
Hozzákeverem a felkockázott marhahúst és addig pirítom kevergetve míg ki nem fehéredik.Ez után fűszerezem sóval, borssal , és köménnyel.Belekeverjük még a fokhagyma nyomón átpréselt fokhagyma gerezdeket , kockára vágott paradicsomot és paprikát.A babérlevet kettétörőm és ez után teszem bele a leves alaphoz , így könnyebben kiengedi jellegzetes ízét.Majd kb 1-1,5 órán át főzőm lábasban és bográcsban is , attól függően milyen öreg volt a marhahús.
Amíg a gulyás alapleves főzzük elkészítjük a csipetkét.Ne ijedjünk meg mert mindössze 3 perc alatt összeállítjuk a tésztáját!Egy nagyobb fém tálba tegyük bele a lisztet a tetejére tojást és sóval fa kanállal keverjük el a végén jó ha átváltunk kézi gyúrásra.Egy tálcára kis darabokat ujjunkkal csipkedve daraboljuk.Max.20 perc alatt elkészülünk vele, ha kész akár rögtön főzhető.
Mielőtt a csipetkét beletennénk még a felkockázott zöldségeket is bele kell tennünk :répa féleségeket , zellert és krumplit is.Felaprítjuk a petrezselyem és zeller levelet , majd felöntjük 2,5 liter vízzel.További egy órán át főzőm, mikor 50 percnél tartunk a csipetkét helyezzük bele , és készre főzzük.
Mély öblös tányérba vagy cseréptálba illetvekis asztali bográcsba tálalhatjuk.A tetejére hegyes erőspaprikát helyezzünk, illetv friss házikenyérrel kínáljuk
Megjegyzések
Megjegyzés küldése