Tavaszi zsenge zöldborsóleves grízgaluskával
Családom kedvence a tavasz beköszöntével a zsenge zöldborsó leves. Isteni finom egytálétel és tartalmas is, egyszerű megfőzni.
A piacon érdemes hozzá beszerezni az alapanyagokat, főképp az édes zöldborsót, hiszen szezonja van.
![]() |
Tavaszi zsenge zöldborsó leves gríz galuskával |
Hozzávalók 4 adaghoz
Leves:
50 dkg friss fejtett zöldborsó
2 db közepes sárgarépa
1 nagyobb karalábé reszelt
1 db fehérrépa
1 db közepes méretű vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
2 liter víz
só és bors ízlés szerint
Galuska:
1 db nagyobb L méretű tojás
3 evő kanál púpozott búzadara
só ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágom, a sárgarépákat és a petrezselymet megtisztítom és feldarabolom, a karalábét lereszelem
Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre sütöm, megszórom egy kis piros paprikával, elkeverem gyorsan , nehogy a paprika odaégjen, mert keserű ízt adna neki.
Hozzákeverjük a zöldségeket, sárgarépát , petrezselymet végül a borsót és a reszelt karalábét.Addig főzzük amíg a zöldségek meg nem puhulnak.Ha habja lenne leszedjük róla.
A grízgaluskához összekeverjük az alapanyagokat , és pihentetjük min 30 percen keresztül.
Pihentetés után lobogó vízbe rakom a grízgaluskát kanál segítségével.Ha a galuskák feljönnek a víz tetejére szedjük ki szűrővel, és adagoljuk a leveshez.Mindig figyeljünk hogy az összes galuska ne legyen a levesben mert megszívja magát, ha többet készítettünk külön tányérban tároljuk fogyasztásig.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése